- Olive Ascolane 300 g
- Magro di Maiale 50 g
- Magro di Vitello 50 g
- Polpa Pollo o Tacchino 50 g
- Cipolla Tritata 25 g
- Sedano Tritato 25 g
- Carota Tritata 25 g
- Parmigiano Grattugiato 50 g
- Uova 2
- Sale Fino q.b.
- Pepe Nero di Mulinello q.b.
- Olio Extra Vergine il Conventino q.b.
- Vino Bianco Fermo 1 bicchiere
- Noce Moscata q.b.
- Scorza Limone Grattugiata q.b.
Sono una prelibatezza gastronomica del territorio ascolano e sono uno dei piatti simbolo del Piceno.Si accompagnano spesso ad altre fritture come verdure, carne e crema fritta.
Per la panatura
- Farina g 150
- Pane grattugiato g 150
- Uova n 2
- sale fino q.b.
- Olio di semi per friggere q.b.
Esecuzione
In una casseruola rosolare le verdure con l’olio extra vergine, aggiungere i pezzi di carne salare, pepare e bagnare con il vino.
Terminata la cottura, passare al tritacarne, aggiungere il parmigiano la noce moscata grattugiata, il limone grattugiato, le uova e aggiustare di sale.
Con uno spelucchino denocciolare le olive a spirale, farcire con il ripieno.
Panare le olive passandole nella farina, nelle uova sbattute e salate e pepate e per ultimo nel pane.
Ripetere il procedimento saltando il passaggio nella farina, dare la forma di un oliva.
Friggere in olio a 160°C, scolare e servire subito.
Olive Ascolane (Fried Stuffed Olives)
Here it is the recipe that whets your appetite. A culinary delicacy and a symbolic dish of the Ascoli Piceno area; the Olive Ascolane are usually served as appetizer combined with other fried products such as vegetables, meat and fried cream.
Ingredients
- g 300 ascolane olives
- g 50 pork meat
- g 50 veal meat
- g 50 chicken or turkey meat
- g 25 onion
- g 25 celery
- g 25 carrot
- g 50 grated Parmesan cheese
- n 2 eggs
- salt to taste
- ground black pepper to taste
- extra virgin olive oil to taste
- 1 glass white wine
- Nutmeg to taste
- Lemon zest to taste For breadcrumb coating
- g 150 flour
- g 150 grated bread crumbs
- n 2 eggs
- salt to taste
Frying seed oil to taste Directions Cook vegetables in a saucepan with extra virgin olive oil, add the pieces of meat, salt, pepper and white wine. After cooking, pass the meat through the grinder, add Parmesan cheese, nutmeg, lemon zest, eggs and season to taste. Pit the olives with a “spelucchino” ( a fairly fine nozzle) and fill them. Lightly beat the eggs. Roll the filled olives in flour, then in eggs, and finally in bread crumbs, season to taste. Repeat this procedure without rolling them in flour anymore and give to the mixture the shape of an olive. Fry them in abundant oil at about 160°, drain them well, and serve immediately. I hope you have a wonderful day after tasting this recipe. Greetings from Triglia. Great :-))))
Spero che questa ricetta renda ancora più Felice la vostra giornata. saluti dalla Triglia. Great :-))))